Mavebælte eller lændebælte?
Noget jeg har hørt ofte er, at man kalder det for et lændebælte, hvor det i virkeligheden er et mavebælte. Det vil sige at bæltestykket ikke skal sidde nede omkring lænden, men oppe på maven i det smalleste sted man har (typisk taljen), og her er hvorfor:
Billede 1.
På første billede kan man se hvordan bæltet er sat ned omkring min lænd, som gør at babys ben kommer til at hænge ned ad, s bækkenet ikke er kippet og knæene hænger længere nede end måsen.
Ryggen bliver spændt ud og derfor ikke har den udviklingssvarende krumme ryg. Det vil sige at barnet ikke sidder i j-form med ryggen. Mange kender det, som c-form. Dette er man dog ved at gå væk fra og kalde det j-form i stedet, da barnet hurtigt får sit nakkesvaj, og derfor ikke buer, som et c, men som et j. Hvis dette ikke giver mening, så følg med på bloggen, da der snart vil komme et indlæg omkring alt dette med billeder til.
Bæreselens øverste kant på panelet går også op over barnets øre, og dette kan være hindring for frie luftveje hos barnet.
Det er nemlig vigtigt at barnet har frie luftveje under bæringen, og dette sikre man ved at barnets hage er fri fra dets bryst, samt at der er frit udsyn til barnets ansigt på alle tidspunkter. Det vil sige at barnets ansigt aldrig er dækket af stof eller har en slags stof-lomme hvor kuldioxid kan ophobe sig.
Derfor er det en god huskeregel, at bæreredskabets øverste kant ikke går til længere end den nederste del af barnets øreflip. Er det f.eks. i en strækvikle og man bruger den ene skulderstrop til ekstra hovedstøtte er det vigtigt, at kanten går bag øret på barnet og langs baghovedet. Har barnet vendt ansigtet ind mod bærerens bryst, så er det kun til nederste del af øreflippen, da der ellers er risiko for, at stoffet går over barnets hoved og skaber en stof-lomme.
Billede nr. 2
Her har jeg flyttet bæltet op i min talje.
Hvilket får mig til at tænke på en anden ting, som jeg virkelig også støder på tit når jeg scroller ned af min facebook side.. Har du gættet det?
Nå, men jeg skriver det altså alligevel, det er nemlig at bæltet skal helt op under brystet. Jeg vil sige dette er delvist rigtig. Fordi sidder din talje helt oppe under brystet, så er det der mavebæltet skal sidde. Er du dog ligesom mig hvor taljen sidder lidt længere nede, så er det der hvor mavebæltet skal sidde i stedet for.
Det der vil ske hvis jeg placerede mavebæltet op under brystet, så ville det alligevel glide ned uanset hvor meget jeg så spænder det. Der er nemlig ikke noget der får den til at blive siddende. Så når jeg strammer den godt til i min talje, så sørger mit bredde stykke af maven under min talje, at den bliver siddende i taljen. Så frem til konklusionen: bæltestykket skal sidde det smalleste sted på maven og ikke altid lige under brystet.
Tilbage på sporet… ved jeg har flyttet bæltestykket op på maven, så får jeg lavet et god sæde til mit barn, så ryggen får sin udviklingsvarende krumme ryg, at knæene kommer højere op end måsen og bækkenet der bliver kippet. Vi er altså nu formet som et “j” og hvis man så det forfra ville benene og måsen gå i et “m”… Som sagt længere oppe, så kommer der et indlæg på bloggen med dette.
Derudover bliver rygpanelet kortere, så den øverste kant ikke længere går højere end til øreflippen. Det kan dog godt være lidt svært at se på billedet, og det snyder en smule så det ligner at barnet nu ikke længere støtte ordentligt i nakken, men det er det. Den går præcis lige til under øreflippen.
Sådan som barnet sidder på nr. 2 billede, gør at det må sidde så længe i bæreselen, som jeg selv kan og har lyst til eller barnet har lyst til. Vi er nemlig støttet så optimalt ergonomisk, som overhovedet muligt, og der er derfor ingen tidsbegrænsning.
Sad barnet ikke optimalt ergonomisk, så ville anbefalingen lyde på 20 minutter.
